Česnek a jeho léčivé účinky

Již sarověký lékař Hippokrates uznával česnek a jeho léčivé účinky. Předepisoval prý užívání česneku na mnoho zdravotních problémů. I moderní medicína zná a využívá k léčení přípravky i léky vyrobené za použití látek získaných z česneku.

Léčivé účinky česneku

Česnek je cibulovina, která se pěstuje jako výborná kuchyňská surovina, tak pro svoje léčivé účinky. Obsahuje sirné látky (allicin), které mají pro organismus blahodárné účinky. Allicin může mít antibakteriální a antimykotické účinky. Česnek má velmi málo kalorií, ale přitom obsahuje velké množství vitamínu C, vitamínu B a dalších vitamínů, minerálních látek i stopových prvků (mangan, selen,...). Užívání česneku může pomoci předcházet a snížit závažnost běžných onemocnění jako je chřipka a nachlazení. Podle některých pramenů dokáží látky obsažené v česneku svými účinky pomoci upravit krevní talk osobám s vysokým krevním tlakem (hypertenzí). Tyto látky také snižují koncentraci LDL („špatného“) cholesterolu. Česnek obsahuje i antioxidanty, které mohou napomáhat při prevenci alzheimerovy choroby a stařecké demence. Zároveň může česnek napomoci detoxikaci organismu od těžkých kovů.

Česnek a jeho léčivé účinky v historii

Česnek pravděpodobně původně pochází ze střední Asie. Je to jedna z nejstarších pěstovaných plodin vůbec, pěstovali jej lidé již před 5000 lety. Staří Egypťané byli pravděpodobně těmi prvními kdo česnek pěstoval. Česnek měl nezastupitelnou roli v jejich kuchyni a kultuře. Již tehdy se zajímali o léčivé účinky česneku. Nejenže Egypťané česnek ukládali spolu s dalšími cennostmi a dary do hrobek farónů, ale též jej přidávali do jídla otrokům, kteří stavěli pyramidy. Měl posilovat jejich dílu a odolnost. 

Tomu, že česnek posiluje zdraví a odolnost organismu věřili i starověcí Řekové či Římané. Jejich atleti jedli česnek před sportovními utkáními a vojáci jej zase konzumovali před bojem.

Díky migraci a stěhování národů a kultur byl česnek rozšířen sna dpo celém tehdy známém světě. Česnek byl oceňován nejen pro vynukající kulinářské vlastnosti, ale i pro jeho léčivé účinky. Asi v šestém století před naším letopočtem byl česnek již znám v Indii i v Číně. Tedy v zemích a kulturách, které nejvíce využívali jeho léčivých účinků.

V průběhu tisíciletí lidé česnek užívali jako lék a věřili v jeho léčivé účinky. Dnes nastupuje moerní věda, která postupně objevuje, zda to, v co lidé věřili, se zakládá na pravdě. Postupně se potvrzuje to, že česnek skutečně může lidskému zdraví v některých ohledech pomáhat.

Pěstování česneku

Největšími komerčními producenty česneku jsou dnes tyto země: Čína, Jižní Korea, Indie, Španělsko a USA. Naprostá většina česneku je využívána v kuchyních po celém světě. Část kvalitní produkce česneku je však použit k výrobě potravinových doplňků i léků, které mají upevnit či pomáhat navracet lidem zdraví.